Entheogene planten zaden
op deze pagina staan zaden die gekocht of geruild kunnen worden
-
Agastache foeniculum - Dropplant
De dropplant (Agastache foeniculum) is een muntachtig kruid waarvan de bladeren naar anijs smaken. De geur doet echter aan de smaak van drop denken.
De plant komt van nature voor op de prairies van Noord-Amerika.
Het kruid kent verschillende culinaire en medicinale toepassingen en is in Europa winterhard. De Apache-indianen gebruikten deze plant al als geneesmiddel.
Een dropplant kan in het begin van het voorjaar worden gezaaid. En aan het eind van de zomer kan de plant door middel van stekken worden vermeerderd. Neem daarvoor de halfhoutige delen van de plant.
De dropplant is winterhard.
50 zaden 1,00 euro -
Aconitum napellus, Blauwe monnikskap
Deze Monnikskap is prima winterhard, maar sterft af in de winter om in het voorjaar weer de kop op te steken in uw tuin.
ZaaimethodeZaaien in zaaibakje, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22̊ C), vervolgens een koudeperiode geven in bv de koelkast (+4̊ C) voor 4-6 weken, vervolgens weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur, waarna kieming zal volgen. In de vollegrond zaaien kan ook, dan gewoon de winter erover laten komen, kieming vindt in het voorjaar plaats.
Vanwege zijn hoge giftigheid (een paar gram is dodelijk voor de mens) werd de plant opgenomen in Materia Medica Pura waarin Hahnemann een 67-tal stoffen en de daardoor veroorzaakte symptomen beschrijft. De blauwe monnikskap werd vroeger weleens aan ter dood veroordeelden gegeven. Kleine kinderen kunnen beter niet aan de plant komen. Na het aanraken van de plant dient men de handen te wassen, omdat de gifstof door de huid kan dringen.
30 zaden 1,50 euro
-
Atropa komarovii , Belladonna, Turkmenistan
Zeldzame soort
Kruidachtige vaste plant afkomstig uit Centraal-Azië. Zeldzaam. Bloemen geel, geaderd met violet. Zeer begeerde soorten met brede bladeren en geel / paarse bloemen die plaats maken voor grote, zachte bessen.
Plant geeft de voorkeur aan gedeeltelijke tot volledige schaduw, gemiddelde vruchtbaarheid, vochtige grond. Zaaien in de herfst of vroege lente. Traag om te kiemen.Aanhoudende kiem gedurende 6 weken. Het beste in koele, vochtige schaduw of in de vroege lente. Strooi zaad op het oppervlak, dek het nauwelijks af, stamp stevig aan en houd gelijkmatig vochtig tot de kieming.
Zeer giftige plant
30 zaden 2,00 euro -
Atropa belladonna var. Lutea
Deze zeer zeldzame soort dodelijke nachtschade draagt gele bloesem en fruit. Belladonna is een legendarische Centraal-Europese plant en wordt beschouwd als een van de beruchte heksenplanten. Het is zeer hallucinerend, voornamelijk vanwege de aanwezige alkaloïden - meest opvallende atropine, die naar de plant zelf is vernoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is het zeer giftig, maar het is een populaire remedie in de homeopathische dosering.
De botanische naam Belladonna is samengesteld uit de Griekse godin van het lot "Atropos" en de Italiaanse "belladonna" voor een mooie vrouw, mogelijk daterend uit de legende dat vrouwen in Italië om esthetische redenen hun pupillen verbreedden met eyedrops gemaakt van belladonna. Voor dit effect wordt atropine tegenwoordig nog steeds in de oogheelkunde gebruikt. Let op: de hele plant is erg giftig en is bijzonder gevaarlijk voor kinderen!
Teeltinstructie
Vaste plant, winterhard. Houdt van rijke grond en halfschaduw. Zaden moeten worden gestratificeerd, ze moeten worden blootgesteld aan kou. In de herfst of in het vroege voorjaar zaaien of kunstmatig koud laten behandelen.
Meng zaden met een beetje licht bevochtigd zand (bijvoorbeeld in een plastic ritssluitingszak) en bewaar in een koelkast gedurende 4-6 weken (nooit in een vriezer!). Als alternatief kunnen de zaden kort in alcohol worden bewaard (niet meer dan 1 minuut!) En vervolgens goed worden gespoeld. Bestrooi zaad vervolgens op het substraat en druk zachtjes, bedek het niet met aarde, ze hebben licht nodig om te ontkiemen.
Usda zone 6
30 zaden 2,00 euro
-
Datura innoxia
Het is inheems in deZuidwestelijke Verenigde Staten , Midden- en Zuid-Amerika.
Wanneer gekweekt , wordt de plant meestal behandeld als een eenjarige plant die uit zaad moet worden gekweekt, maar de knolachtige wortels (die enigszins doen denken aan die van de gekweekte Dahlia ) kunnen worden behoed voor bevriezing en kunnen in de lente van het volgende jaar worden geplant.
Datura innoxia bevat , net als andere Datura- soorten, de zeer giftige alkaloïden atropine , hyoscine (scopolamine) en hyoscyamine . De Azteken noemden de plant bij de Nahuatl- namen toloatzin en toloaxihuitl (trans. "De plant met de knikkende kop" - in verwijzing naar de knikkende zaadcapsules) en gebruikten deze lang voor de Spaanse verovering van Mexico voor vele therapeutische doeleinden, zoals kompressen. voor wonden waar het als anodyne werkt . Hoewel de Azteken waarschuwden voor waanzin en "verschillende en ijdele verbeeldingen", hebben veel indianen de plant gebruikt als een entheogeen voor hallucinaties en overgangsriten. De alkaloïden van deze planten lijken sterk op die van alruin , dodelijke nachtschade en bilzekruid , die ook zeer giftige planten zijn die in de oudheid voorzichtig werden gebruikt voor effectieve pijnverlichting.
25 zaden 1,50 euro
250 zaden 11,00 euro
-
Datura stramonium - Doornappel
De Datura stramonium is een plant uit de nachtschade familie. Het is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloiden bevat.
De trechtervormige witte bloemen zijn lang. De zaadbollen zijn groot,rond en getand.
In Nederland komt de datura stramonium weinig voor maar groeit meer wat zuidelijker.
De plant groeid het beste op kalkrijke grond.
De plant is erg gevoelig voor nachtvorst ze zal het hier ook alleen maar doen als een 1 jarige plant.
Zaaien van april tot half juni in de volle grond, niet te diep zaaien!
1 gram zaden ( rond de 80>100 zaden ) 1,50 Euro
10 gram zaden 10,00 Euro
100 gram zaden 75,00 Euro -
Datura Stramonium Tatula ' Lilac Le Fleur' - Doornappel
De doornappel (Datura stramonium) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae).
Het is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloïden bevat. De
bladeren zijn onregelmatig van vorm met brede tanden. De
trechtervormige bloemen zijn lang evenals de kelk die vijfkantig is.
De doosvrucht is eivormig en getand. De plant komt vrij algemeen voor
op mesthopen in tuinen en bouwland, vooral op kalkrijke bodem, in
Europa meestal wat zuidelijker dan Nederland. Cultivars worden wel
geregeld in tuinen gekweekt. De eenjarige plant is erg vorstgevoelig.
Kweek tips:
zaaien van april tot half juni.
Niet te diep zaaien!
1 gram zaden ( rond de 80>100 zaden ) 1,50 Euro
10 gram zaden 10,00 Euro
100 gram zaden 75,00 Euro
-
Echinacea purpurea - Rode Zonnehoed
Echinacea is een in onze streken winterharde vaste plant.
De plant wordt zowel gekweekt om haar sierwaarde als om haar medicinale kwaliteiten, en is oorspronkelijk inheems in het midwesten van noord-amerika.
Rode zonnehoed is een geneeskrachtige plant.
De grote purperrode blaadjes rond het bolvormig hart zorgen voor een fraai uiterlijk.
Geschikt als snijbloem met of zonder bloembladen.
Bloeitijd juli-september.
Zaaien: vanaf april
plantafstand: 35 cm
standplaats: zonnig, kan tegen droogte
hoogte: ca 100 cm
bloeitijd: juli-september
zaaien in vollegrond vanaf april plantafstand 35 cm
standplaats zonnig
hoogte van de plant 100 cm
kleur roze
niet op voorraad
-
Euphorbia lathyris - kruisbladige wolfsmelk
Wetensch. naam: Euphorbia lathyris
Nederlandse naam: Kruisbladige wolfsmelk
Synoniem: Euphorbia lathyrus
Type: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Standplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja
Oorspronkelijk komt deze wolfsmelk uit Zuid-Europa.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
De plant wordt 30 tot 100 cm hoog. De bladeren staan paarsgewijs kruisgewijs tegenover elkaar. De bloei is in juni-augustus.
De plant is, zoals meerdere wolfsmelk-(Euphorbia-)soorten, giftig, en wordt daarom in de volksmond ook wel aangeduid met benamingen als "heksenmelk", "mollenkruid" of "rattenkruid".
Euphorbia Zaden en melksap van alle delen bij inname giftig. Melksap ook bij aanraking. Het melksap irriteert de huid en is vooral gevaarlijk voor de ogen. Raadpleeg een arts als er sap in de ogen terecht is gekomen!
30 zaden 1,50 euro
-
Eschscholzia californica - Slaapmutsje
Eschscholzia californica - Slaapmutsje
Eschscholzia californica is een kruidachtige plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae) die van nature voorkomt in de Westelijke Verenigde Staten en het westen van Mexico. De bloem is een symbool voor de staat Californië.
De plant is goed bruikbaar als snijbloem.
De bladeren van de plant werden medicinaal gebruikt door de Amerikaanse indianen. Het stuifmeel werd cosmetisch gebruikt. De zaadjes kunnen gekookt worden. Gerookt werken ze licht pijnstillend, maar niet zo sterk als opium, dat een andere groep alkaloïden bevat. Het roken zou niet verslavend zijn.
Zaaien: in vollegrond maart-mei
Plantafstand: 20 cm
Standplaats: Zonnig
Hoogte van de plant: 40 cm
Kleur bloem:oranje
30 zaden 1,30 euro
300 zaden 10,00 Euro
-
Ipomoea Purpurea mix
De Ipomoea Purpurea is een snel groeiende klimplant.
Zaaien kan in de volle grond of in een potje.
Zaaien in de volle grond na de laatste nachtvorst, zaaien in een potje kan van af maart op kamer temperatuuur.
Voor het zaaien moeten de zaden 20 minuten geweekt worden in lauw water.
De plant bloeit van juli tot eind oktober en sterft na de eerste nachtvorst.
De plant bloeit vooral in de ochtend.
De bladeren zijn hartvormig.
De plant houd van veel water en zon.
2 gram zaden 1,50 euro
20 gram zaden 11,00 euro
-
Heimia salicifolia, Sinicuichi, Sun Opener
Heimia salicifolia, Sinicuichi, Sun Opener
Sinicuichi is een bloeiende plant uit mexico die door de azteken werd gebruikt tijdens transrituelen.
Het is een mooie struik die het zeer goed doet in ons klimaat zowel in de volle grond en als kuipplant de oorsprong ligt in zuid-amerika; van texas tot argentinie.
Sinicuichi wordt ook wel een auditief hallucinogeen genoemd: geluiden zijn vervormd en lijken van ver weg te komen.
In ons land wordt sinicuichi verkocht als psychedelicum.
Het zou een prettige euforiesche werking hebben en werkt goed op het geheugen.
Als andere effecten worden slaperigheid, ontspannen, auditieve hallucinaties en een algehele gele kleur van het zicht genoemd. Vandaar de bijnaam sun opener.
Heimia salicifolia houdt van een zonnige standplaats en bloeit in de zomer met kleine, gele bloemen.
Winterhardheid: -15 tot -25 graden
100 zaden 1,50 Euro
-
Hypericum perforatum - sint-janskruid
Het sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een plant uit de hertshooifamilie (Hypericaceae). De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid. Het kruid bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, de tijd dat de zon op zijn hoogst staat, met gele bloemen die dan ook worden geoogst.
De bijnaam "jaag den duvel" geeft aan dat sint-janskruid volgens overleveringen vroeger ook wel als afweerkruid werd gebruikt om zich te beschermen tegen hekserij, magie of andere mogelijke gevaren.
Als thee wordt Sint Janskruid als een antidepressieve werking toegeschreven, Als extract zou het een ontstekingsremmende werking hebben.
April- juni op zaaibed in de vollegrond en na verspenen uitplanten of direct in regels zaaien en uitdunnen.
niet op voorraad -
Hyoscyamus niger - Bilzekruid
Een plant van dodelijk schoonheid, de bedwelmende geur van de kleverige klierharen waarschuwen al: deze plant is raar, Maar ook zo mooi! De trossen grote kelkvormige bloemen zijn crèmewit met dieppaarse aders. De hoogte is 80 cm, de plant heeft vrij groot blad en staat het liefst op een licht beschaduwde plaats. In - en uitwendig gebruik heeft geneeskrachtige werking, deskundigheid bij gebruik is zeker vereist! Al minstens 4000 jaar kent de mensheid de bedwelmende en hallicunerende werking van dit "heksenkruid".
Zaaien: voor eenjarige teelt van maart-mei op een warme plaats. Voorzaaien mag, maar rechtstreeks in een pot kan ook. Voor tweejarige teelt van juli-september op een zaaibedje buiten, in het vroege voorjaar uitplanten.
50 zaden 1,50 Euro
-
Lactuca virosa - Gifsla
De plant komt van oorsprong voor in Zuid-Europa, maar is ook wijdverspreid in Midden-Europa en delen van Noord-Amerika.
Een melksap (latex) genaamd lactucarium kan van gifsla geëxtraheerd worden. Dit sap werd in de 19e eeuw gebruikt als verdovend middel en opiumvervanger.
De lactuca virosa is een tweejaarlijkse plant die tussen de 60 tot 230 cm lang kan worden, met lichtgele bloemen. Het staat in bloei van juni tot september.
Druk de zaadjes zachtjes in vochtige grond en besproei ze. De zaden ontkiemen normaal binnen 7 - 14 dagen.
Verplaats de zaailingen naar voedingsrijke, vochtige aarde in de volle zon, met een afstand van 60 - 90 cm tussen de planten.
Gifsla gedijt met name op een bodem van losse, doorlatende humus.
50 zaden voor 1,50 Euro
500 zaden voor 12,00 Euro -
Leonurus cardiaca - Hartgespan
De nederlandse naam is hartgespan, familie van de lamiaceae.
De bloemkleur is roze en de bloeitijd is van ca. Juni tot en met juli. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 150 Cm.
Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C.
De geadviseerde plantafstand is 33 cm..
Bosrandplant. Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester.
Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters.
De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen.
Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
50 zaden 1,50 euro
-
Leonotis nepetifolia - Klip Dagga
De bladeren van Leonotis nepetifolia (Klip Dagga) werden vanwege hun euforische uitwerking gerookt door de Hottentotten stammen in Zuid-Afrika. De plant komt voornamelijk voor in Zuid- en Oost-Afrika. De belangrijkste actieve alkaloide is leonurine.
Leonotis nepetifolia is nauw verwant aan Leonotis leonurus (ook wel bekend als Wild Dagga of Lion's Tail.) Klip Dagga zou meer leonurine bevatten dan welke Wild Dagga variant dan ook.
In de traditionele geneeskunde van Afrika is Leonotis veelgebruikt als onderdeel van behandelingen. Ook werd het toegepast bij slangenbeten en als talisman om slangen te weg te houden.
zaaien bij 20-30°C, kieming binnen 10-20 dagen, Leonotis nepetifolia plantjes verlangt een zonnige tot licht beschaduwde plek, overwinteren bij ongeveer 10°C.
Hoogte: rond de 200 cm
50 zaden 1,50 euro -
Leonurus sibiricus, Siberisch hartgespan, Siberian motherwort, Marihuanilla
Marihuanilla (Leonurus sibiricus) is een kruidachtige plant die zijn oorsprong kent in China, Mongolië en Siberië. Marihuanilla van Seeds of the Gods groeit uit tot een hoogte tussen de 20 en 80 cm en bereikt soms wel 2 meter. De stam produceert rood-paarse bloemen. De natuurlijke omgeving zijn zandachtige grasbodems of dennenbossen. Marihuanilla wordt in Azië al eeuwen gebruikt vanwege zijn kalmerende effecten.
Kweek en voortplanting
Marihuanilla plant zich voort door zaden wanneer deze licht met aarde zijn bedekt. Vocht zorgt voor een goede ontkieming en vol zonlicht voor een snelle groei. De plant houdt niet van vorst en moet tijdens de wintermaanden binnenshuis staan.
Bladen van de Marihuanilla worden geoogst wanneer de plant in volle bloei staat om vervolgens gedroogd te worden. Daarna kun je ze roken of er thee van zetten.
Zaaien: eenvoudig.
Kiemtemperatuur 20°C. Maart-april in zaaibakje of potje onder glas of april-mei / september-oktober ter plekke. Zaden van winterharde eenjarigen zullen een niet al te strengen winter kunnen doorstaan en in het voorjaar erop kiemen.
Kiemtijd 7 - 14 dagen
50 zaden 1,50 euro
-
Mirabilis jalapa - Nachtschone yellow
Mirabilis jalapa - Nachtschone yellow
Van nature groeit de plant in de Peruaanse Andes, vanaf 1540 werd de plant geexporteerd naar andere landen.
De Mirabilis kan in het voorjaar binnen uit zaad opgekweekt worden. De
planten zijn krachtige groeiers en na twee maanden hebt u al
flinke planten opgekweekt. Deze kunnen na de ijsheiligen
buiten worden uitgezet.
Geef ze de ruimte en houdt er rekening mee dat ze gedurende de komende
maanden nog kunnen uitgroeien tot een forse volle struik van
ongeveer 60 tot 80 centimeter in omvang en hoogte. De
bloemetjes gaan gewoonlijk open in de late middag en avond.
Bij bewolkt weer willen ze echter wel eens vroeger in de
middag opengaan, maar bij regen blijven ze gesloten.
Nachtvlinders zijn dol op de Mirabilis.
De plant sterft na de eerste nachtvorst af. U kan de knollen dan oprooien en tot het voorjaar vorstvrij bewaren.
De gerooide knollen in het voorjaar weer in de grond zetten en
de struik zal nog groter en rijker terug komen. De plant
kan zelfs in drie jaar uitgroeien tot een struik met de
omvang van 1,50 meter.
De plant bloeit van af juni, juli tot oktober, november.
Niet op voorraad -
Mirabilis jalapa - Nachtschone Rose
Mirabilis jalapa - Nachtschone Rose
Van nature groeit de plant in de Peruaanse Andes, vanaf 1540 werd de plant geexporteerd naar andere landen.
De Mirabilis kan in het voorjaar binnen uit zaad opgekweekt worden. De
planten zijn krachtige groeiers en na twee maanden hebt u al
flinke planten opgekweekt. Deze kunnen na de ijsheiligen
buiten worden uitgezet.
Geef ze de ruimte en houdt er rekening mee dat ze gedurende de komende
maanden nog kunnen uitgroeien tot een forse volle struik van
ongeveer 60 tot 80 centimeter in omvang en hoogte. De
bloemetjes gaan gewoonlijk open in de late middag en avond.
Bij bewolkt weer willen ze echter wel eens vroeger in de
middag opengaan, maar bij regen blijven ze gesloten.
Nachtvlinders zijn dol op de Mirabilis.
De plant sterft na de eerste nachtvorst af. U kan de knollen dan oprooien en tot het voorjaar vorstvrij bewaren.
De gerooide knollen in het voorjaar weer in de grond zetten en
de struik zal nog groter en rijker terug komen. De plant
kan zelfs in drie jaar uitgroeien tot een struik met de
omvang van 1,50 meter.
De plant bloeit van af juni, juli tot oktober, november.
Niet op voorraad
-
Mimosa hostilis, Jurema, Mimosa tenuiflora zaden
Mimosa hostilis, of jurema, is een dichtbegroeide boom met witte bloemen, afkomstig uit het zuiden van Mexico, Midden-Amerika en Brazilië.
Indianen uit de oostelijke Amazone gebruikte drankjes gemaakt van de wortel om een sjamanistische staat op te wekken, maar het gebruik ervan nam af in de 20e eeuw toen inheemse culturen werden vernietigd en ayahuasca werd gepopulariseerd, met name als een rituele inebriant door verschillende synchronistische kerken in Brazillie (die Afrikaanse, Indo-Amerikaanse en christelijke ideeen mengden).
Een jurema cultus die drankjes maakte van mimosa werd beschreven in 1788 en men dacht dat het gebruik was uitgestorven, maar het wordt opnieuw steeds populairder. Jurema wordt ook gebruikt door de Afro-Braziliaanse culten van de Candomble en Macumba.
Deze plant houd van veel zon en warmte, boven de 10 graden blijft de plant groen.
De plant is niet winterhard, het kan daarom het beste gehouden worden als kuipplant.
Zaden kunnen gezaaid worden vanaf april tot oktober.
Kiemtemperatuur is 20 tot 30 graden.
De plant kan het beste gezaaid worden in een proppegator voor het raam in de zon of in een kas, broeikas. als de plant 5 cm hoog is kan deze overgeplant worden in een groter potje. De plant kan vanaf half juni buiten groeien tot oktober.
10 zaden voor 4,00 euro
-
Nepeta cataria - Wild kattenkruid, catnip, catmint
Katten schijnen een voorliefde te hebben voor dit kruid.
Ze zullen de plant altijd weer opzoeken en wanneer ze het vinden worden ze zeer opgewonden.
In mensen werkt kattenkruid ontspannend; het wordt vaak gebruikt om de nachtrust te bevorderen, en om ongemakken rondom de menstruatie te verlichten.
De thee wordt in de kruidengeneeskunde ook gebruikt tegen koorts , bronchitis, astma en verkoudheid.
De kleur van de bloemetjes zijn wit / roze .
Zaaien: april - mei
Zaaidiepte: 0,5
Kiemtijd: 10-21 dagen
Kiemtemperatuur: 18-20ºc
Uitplanten: na 14 dagen
Plantafstand: 30cm
Standplaats: zonnig/half schaduw
30 zaden 1,50 Euro -
Nepeta cataria 'Citriodora' - Kattenkruid citroen
Nepeta cataria 'citriodora' kattenkruid citroen is een cultivar van wild kattenkruid en en kan op dezelfde manier als citroenmelisse gebruikt worden als smaakmaker en het zetten van thee.
Dit soort kan ook helpen om muggen op afstand te houden.
De kleur van de bloemetjes zijn wit .
Zaaien: april - mei
zaaidiepte: 0,5 cm
kiemtijd: 10-21 dagen
kiemtemperatuur: 18-20ºc
uitplanten: na 14 dagen
plantafstand: 30cm
standplaats: zonnig/half schaduw
niet op voorraad
-
Nicotiana Tabacum Havana - Havana Tabak
Havana tabak
De planten worden 180 cm hoog en leveren middelgrote bladeren.
Zaaien: februari-april binnen bij 20-25°C of in mei buiten (op een warm schaduwplekje). Altijd in een zaaibakje voorzaaien. Zaaimedium cocopeat met zilverzand, de toplaag extra fijn zeven (keukenzeef). Het zaad verspreiden over de het zaaibed, licht aandrukken en vochtig nevelen: het is een lichtkiemer! Op tijd verspenen in potgrond om stilstand in de groei te voorkomen. De planten kunnen in mei naar buiten, zodra het stabiel warmer weer wordt.
Deze tabak is goed voor het maken van stevige shag en sigaren.
De onderste bladeren zijn erg goed voor dekblad bij sigaar.
1 gram zaden 3,50 euro
10 gram zaden 27,00 euro
50 gram zaden 100,00 euro
-
Nicotiana Tabacum Virginia Gold - Virginia Tabak
Deze tabaksplant kan rond de 2 meter hoog worden en krijgt prachtige roze bloemetjes die veel bijen aantrekken.
Deze tabak heeft een zoete smaak.
Zaaien in de lente op kamer temperatuur , de plant houd van warmte zon en water.
Niet te diep zaaien.
De plant houd van een vruchtbare voedingsbodem (gebruik eventueel wat mest) en genoeg ruimte voor de wortels.
Meng de zaden met ongeveer tweemaal zoveel volume aan zand
Je kan ze zaaien in een zaai bak, een potje en als het warm genoeg is doen ze het ook goed buiten in de volle grond.
1 gram zaden 3,50 euro
10 gram zaden 27,00 euro -
Nicotiana sylvestris 'Indian Peace Pipe' - Bostabak
Nicotiana sylvestris 'Indian Peace Pipe' - Bostabak
De nederlandse naam is bostabak.
De plant komt oorspronkelijk uit het Amazone gebied in Zuid Amerika.
De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van juli tot november.
De hoogte van de plant is tussen de 150 en de 200 cm.
Hij kan temperaturen aan tot +5 Gr.C.
De geadviseerde plantafstand is 38 cm.
Het is een 1 of 2 jarige plant en sterft tot de grond af in de winter bij te lage temperaturen.
De plant houd van zon en half schaduw.
De plant doet het op alle soorten grond maar het beste op humusrijke grond.
Nicotiana sylvestris 'Indian Peace Pipe'
De Nicotiana rustica is het meest heilige van alle tabak binnen Amerikaanse indianenstammen. Het wordt meestal gemengd met andere tabakssoorten zoals Nicotiana glauca of Nicotiana sylvestris om de sterkte ervan te verminderen het is veruit de meest krachtige van de Nicotianas. Sacred tabak zoals het vaak werd genoemd werd het meest gebruikt voor ceremoniële doeleinden, te beschermen en te zuiveren. Wanneer de stam aangeboden vriendschap aan een nieuwkomer, dan zouden ze een bijeenkomst houden rond een lange decoratieve pijp bekend als een "Peace Pipe" vervuld met de heilige tabak.
Niet op voorraad -
Nicotiana rustica - Mapacho - Wilde tabak
De Nicotiana rustica is het meest heilige van alle tabak binnen Amerikaanse indianenstammen. Het wordt meestal gemengd met andere tabakssoorten zoals Nicotiana glauca of Nicotiana sylvestris om de sterkte ervan te verminderen het is veruit de meest krachtige van de Nicotianas. Sacred tabak zoals het vaak werd genoemd werd het meest gebruikt voor ceremoniële doeleinden, te beschermen en te zuiveren. Wanneer de stam aangeboden vriendschap aan een nieuwkomer, dan zouden ze een bijeenkomst houden rond een lange decoratieve pijp bekend als een "Peace Pipe" vervuld met de heilige tabak.
Deze tabaksoort is leuk te groeien als sierplant en is niet geschikt om te roken.
Doordat ik dit soort al meer dan 5 jaar groei in Nederland kan dit soort lichte vorst overleven.
Bovendien is de plant uitstekend geschikt om van de bladeren een spuitoplossing te maken tegen allerlei ongedierte zoals bladluizen en witte vlieg, die ze door haar aanwezigheid alleen al weghoudt. Cactus kwekers gebruiken de plant om wolluis bij de wortels weg te houden. En vogel en kippen houders gebruiken delen van de plant om bloedluizen uit de volliëre of kippenhok te houden. Vroeger gebruikte de boeren dit waarna het de Nederlandse naam kreeg Boerentabak.
Genoeg redenen om eens een buitenkweek met deze interessante plant te proberen.
Zaaien in de lente op kamer temperatuur , de plant houd van warmte zon en water.
Niet te diep zaaien.
De plant houd van een vruchtbare voedingsbodem (gebruik eventueel wat mest) en genoeg ruimte voor de wortels.
Meng de zaden met ongeveer tweemaal zoveel volume aan zand
Je kan ze zaaien in een zaai bak, een potje en als het warm genoeg is doen ze het ook goed buiten in de volle grond.
1 gram zaden 3,50 euro
10 gram zaden 25,00 euro
100 gram zaden 150,00 euro
-
Ruta graveolens - Wijnruit
Ruta graveolens - Wijnruit
Honden en katten en boze geesten hebben een hekel aan wijnruit.
De nectar in de bloemen trekken veel bijen en andere insecten aan terwijl de gedroogde verpulverde bladeren werken als bestrijdingsmiddel tegen insecten.
Vroeger werd het gesnipperde blad toegevoegd aan salades, soepen en sauzen.
Het blad heeft een bittere smaak.
Hier word een takje in de wijn of azijn gestopt voor een extra bittere smaak.
Voor zwangere vrouwen word het gebruik van wijnruit zeer afgeraden.
Het blad kan bij aanraking bij verschillende mensen een sterke allergische reactie veroorzaken.
In de homeopathie word het o.a voorgeschreven bij reuma, kneuzingen.
Standplaats: Zon / half zon
Bloei: mei-september
Het is een vaste plant.
bloem kleur: geel.
Zaaien: in april - juli in de volle grond.
Hoogte: 60cm
De plantafstand: 10 CM
50 zaden 1,20 euro
500 zaden 9,00 euro -
Sceletium tortuosum - Kanna
Kanna (sceletium tortuosum) is een klein plantje afkomstig uit zuid-afrika, waar driehonderd jaar geleden de khoikhoi op de wortels kauwden voor ontspannende effecten.
De nederlanders die in zuid-afrika arriveerden noemden het ;kaugoed;.
Het wordt ongeveer 30 cm lang met lage takken en dikke, vlezige bladeren.
De plant heeft prachtige kleine, gele bloemen.
Kanna is steeds zeldzamer aan het worden in het wild, dus het kweken wordt sterk aangemoedigd om deze opmerkelijke plant in stand te houden.
Het kweken van de kannaplant is vergelijkbaar met het kweken van een cactus en wordt over het algemeen als erg gemakkelijk beschouwd.
Hoewel kanna over het algemeen goed tegen koelere temperaturen kan, is een minimum van 16°c ideaal.
Wil je de planten buitenzetten, dan is het aan te raden om dit na de laatste vorst te doen.
De plant geeft de voorkeur aan een zonnig plekje het bewateren van de plant is het lastigste gedeelte en moet zorgzaam worden uitgevoerd.
Te veel water kan leiden tot rottende wortels, wat de groei zeker belemmert.
Je kunt controleren of de plant water nodig heeft door op koudere dagen te kijken of er rimpelvorming is.
In warmere omstandigheden is het verrimpelen van de plant normaal en is het dus geen indicatie van droogte.
Zorg voor voldoende afwatering wanneer je in potten kweekt. Cactuspotgrond is ook ideaal voor het kweken van kanna.
Wees voorzichtig met het bewateren totdat de wortelgroei goed op gang gekomen is.
10 zaden 1,50 Euro
-
Silene capensis - African dream root
Silene capensis - African dream root
Silene capensis groeit in de groene riviervalleien van de oostelijke kaapprovincie van Zuid-Afrika. Deze bijzondere bloeiende plantsoort wordt door de Xhosa vereerders als een heilige soort beschouwd die levendige en voorspellende dromen kan opwekken.
Xhosa sjamanen noemen degeneeskrachtige wortel Undlela Ziimhlophe, letterlijk betekent dit "witte paden" of "witte wegen".
Zaaien van het voorjaar tot het najaar buiten in een potje op zaai of zanderige grond, de zaden niet afdekken met aarde, na een half tot 1 jaar uitplanten in de volle grond.
Deze plant kan niet in huis gehouden worden, de plant zal dan in de meeste gevallen afsterven
De winterhardheid is -5 tot -10 graden onder nul en misschien zelfs kouder bij gewenning.
10 zaden 1,50 euro
100 zaden 12,00 euro -
Withania somnifera, Ashwagandha, Indische ginseng
Withania somnifera, Ashwagandha, Indische ginseng
Eeuwenlang volksgebruik en recente onderzoekingen hebben de zéér interessante eigenschappen van Ashwagandha bewezen. Het inwendig gebruik van bladeren en/of wortels heeft een drastisch positief effect op het menselijk lichaam.
In de traditionele Indiase kruidenheelkunde van de Ayurveda speelt ashwagandha een belangrijke rol als afrodisiacum vanwege de libidoverhogende werking.
De wortels van de struik bevatten diverse alkaloïden zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine A en whitasomniferanolide. Ze bevatten bovendien de actieve bestanddelen van ashwaganda: withanoliden. Deze bestanddelen zijn steroïden en lijken qua werking op het hoofdbestandeel van Panax ginseng. Daarom wordt ashwaganda ook wel Indiase ginseng genoemd.
Ashwaganda zou een rustgevende werking hebben. Daarnaast zou het kruid een algemene versterkende en onstekkingsremmende werking werking hebben.
Niet op voorraad